Nevşehir’de coğrafi işaretle tescillenmesinin ardından çiftçilerin daha fazla ilgi göstermesiyle kabak çekirdeği üretimi son 6 yılda büyük bir artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kabak çekirdeği üretiminde lider konumda olan Nevşehir’de ekim alanı yüzde 38, üretim ise yüzde 52 oranında arttı.
Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Genel Sekreteri Uslu Tombalak, 2018 yılında alınan coğrafi işaret tescilinin ardından kabak çekirdeği üretiminde önemli bir artış yaşandığını belirtti. Tombalak, “2018’de Türkiye genelinde yıllık kabak çekirdeği üretimi 55 bin ton iken, 2023 yılı itibarıyla bu rakam 58 bin 546 tona yükseldi. Nevşehir’de de üretim miktarı 14 bin 270 tondan 21 bin 700 tona ulaştı.” dedi.
Tombalak ayrıca bölgede patates tarımı yapan birçok küçük ve orta ölçekli çiftçinin kabak çekirdeği üretimine yöneldiğini ifade ederek, “Çiftçilerimiz, patates üretimindeki risklerden kaçınarak kabak çekirdeği gibi daha güvenli ürünlere yöneliyor. Nevşehir’in, ülke genelinde kabak çekirdeği üretiminin merkezi haline gelmesi, ürünün pazar payını da artırıyor.” diye konuştu.
Nevşehir Tarım Fuarı’nın bu yıl da 14-17 Kasım tarihlerinde düzenleneceğini hatırlatan Tombalak, fuarda kabak çekirdeğinin yanı sıra tarım makineleri, ekipmanları, patates ve tohumluk patates ürünlerinin de tanıtılacağını belirtti. Tombalak, fuarın hem üreticilerin hem de tüccarların ticaret hacmini artırmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.