Altın Fiyatlarında Gerileme Sürüyor

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki faiz indirimi beklentileri öncesinde gerileme gösterdi, doların güçlenmesi ve ekonomik veriler üzerindeki belirsizlikler piyasalarda dalgalanmalara yol açtı.

Altın fiyatları, haftanın ilk işlem gününde doların güçlenmesiyle geriledi. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay yapması beklenen faiz indirimine ilişkin ipuçları ararken, gözler bu hafta açıklanacak ekonomik verilere çevrildi. Peki, Nevşehir’de son durum ne?

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisinin, tüketim harcamalarının arttığını göstermesi, Fed’in 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını düşürdü. Bu gelişmeyle birlikte dolar değer kazandı ve altın fiyatları üzerindeki baskı arttı.

Fed Kararı Altın Piyasası İçin Kritik

Vadeli işlemler, Fed’in 18 Eylül’deki para politikası toplantısında 25 baz puanlık bir indirim yapacağına kesin gözüyle bakıldığını ancak 50 baz puanlık bir indirimin olasılığının yüzde 33 civarında olduğunu gösteriyor. Piyasalar, Fed’in Aralık ayına kadar toplamda 100 baz puan, 2025 yılına kadar ise 120 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyor.

Faiz oranlarındaki düşüş, altın gibi faiz getirisi olmayan varlıkları yatırım açısından daha cazip hale getirirken, yüksek faiz oranları ise yatırımcıların altından uzaklaşmasına neden oluyor. Bu sebeple, Fed’in faiz kararı ve bu kararı etkileyecek ekonomik veriler, altın piyasası için büyük önem taşıyor.

Nevşehir’de Altın Fiyatlarında Son Durum

Nevşehir’de altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,25 düşerek 2.497 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gram altın 2.736 TL, çeyrek altın 4.472 TL, Cumhuriyet altını ise 18.736 TL’den satılıyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Saxo Bank Emtia Stratejisi Müdürü Ole Hansen, altının ABD’nin faiz indirim döngüsünün Eylül ayında başlamasını fiyatladığını belirtti. Hansen, “ABD ekonomik verilerindeki zayıflık, beklenen 25 baz puanlık indirimin ötesinde 50 baz puanlık bir indirimi desteklemiyorsa, fiyatlar kısa vadede daha yüksek seviyelere ulaşmakta zorlanabilir.” dedi.

New York merkezli bağımsız metal tüccarı Tai Wong ise altın yatırımcılarının, Fed’in faiz hamlesini haklı çıkarmak için sadece daha zayıf istihdam rakamlarına değil, daha zayıf enflasyon verilerine de ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Wong, bu durumun altın piyasasında belirsizlik yarattığını vurguladı.

Exit mobile version