Ürgüp Ziraat Odası, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan yeni tarımsal desteklemeler ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) güncellemeleri hakkında önemli duyurularda bulundu.
Bakanlık tarafından yapılan düzenlemelere göre 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik destekler ile diğer tarımsal desteklemeler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yeni düzenleme ile birlikte gübre ve mazot desteği, daha önce uygulanan prim desteklerinin yerine “temel destek” adı altında yeniden yapılandırıldı. Ancak Bakanlık bu değişikliğin mevcut desteklerin kaldırılması anlamına gelmediğini ve temel desteklerin, çiftçilere mazot ve gübre maliyetlerinin bir kısmını karşılayacak şekilde verileceğini açıkladı.
Yeni destekleme paketine göre Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticiler, mazot maliyetinin yüzde 50’sini ve gübre maliyetinin yüzde 25’ini karşılayacak destek alacak. Ayrıca üretim planlamasına dahil olan ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde üreticilere ek destek sağlanacak. Bu ürünlerin yetiştirildiği havzelerde üreticiler, kullandıkları mazotun yüzde 50’si ve gübrenin yüzde 25’i kadar ilave planlı üretim desteği alacak. Böylece, bu çiftçilerin mazot maliyetlerinin tamamı, gübre maliyetlerinin ise yarısı devlet tarafından karşılanmış olacak.
Su kısıtlamalarının uygulandığı 11 ilde ve 52 ilçede ise, az su tüketen ürünler ekimi yapan çiftçilere ek destek sağlanacak. Bu bölgelerde mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, gübre maliyetlerinin geri kalan yüzde 50’lik kısmını “yer altı su kısıtı desteği” olarak alacak. Ancak Ürgüp, su kısıtı olan ilçeler arasında yer almadığı için bu desteği almayacak.
Bunun yanı sıra, üreticilerin uzun süredir talep ettiği nakit ödemeleri de sağlanacak. 2024 ve 2025 üretim yılı ve sonrasında tarımsal destekler ayni yerine nakit olarak ödenecek.
Ürgüp Ziraat Odası ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) güncellemelerinin başladığını ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar süreceğini duyurdu. ÇKS başvuruları, artık muhtarlıklara gönderilmediği için çiftçilerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden başvuru dosyalarını temin etmeleri gerekiyor. E-devlet üzerinden güncelleme yapan üreticilerin, Oda güncellemelerini de tamamlaması gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca kira sözleşmesi süresi dolan çiftçilerin, sözleşme işlemlerini Oda’ya başvurarak yenilemeleri gerektiği belirtildi.
Oda, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için güncelleme işlemlerini son güne bırakmamalarını tavsiye etti.