Gümrük Vergileri Arttı: Yurt Dışı Alışverişte Yeni Dönem Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararnameye göre, Temu, Amazon ve AliExpress gibi yurt dışı alışveriş platformlarına yönelik ciddi kısıtlamalar getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme, uluslararası platformlarda alışveriş yapanlar için önemli değişiklikler getiriyor. Temu, Amazon ve AliExpress gibi platformlardan yapılan alışverişler ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalacak. Daha önce 150 euro olan harcama limiti beş kat azaltılarak 30 euroya düşürüldü. Ayrıca Avrupa’dan yapılan alışverişlerde vergi oranı yüzde 30’a, Avrupa dışı ülkelerden yapılan alışverişlerde ise yüzde 60’a çıkarıldı.

Yeni düzenlemeye göre posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir kişiye gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, değeri 30 euroyu geçmeyen eşyalar ile değeri 1500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşya için;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 30,

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 60,

c) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede yer alan eşyalar için yukarıdaki oranlara ek olarak yüzde 20 oranında vergi uygulanacak.

Yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Bu karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Daha Önceki Oranlar Farklıydı

Önceki düzenlemede, AB’den gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 18, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise yüzde 30’du. Yeni düzenleme ile vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında artış yapıldı.

30 Euroyu Aşarsa Ne Olur?

Kanun maddesine göre, 30 euroyu aşan ve 1500 euroyu aşmayan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın tüm gümrük işlemleri takip edilip sonuçlandırılacak.

Hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkilendirilebilecek ve bu yetkiyi kullanacak şirketler gümrük müşaviri çalıştırmak zorunda olacak. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini on katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Alınan ürünlerin 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. 30 kilogramı geçen ürünler, gümrük ticari kanunlarına tabi oluyor ve ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi uygulanıyor.

Hesaplama Nasıl Yapılacak?

Örneğin, Çin’den 100 liralık bir ürün sipariş edildiğinde, gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi yüzde 20 (bazı ürünler muaf tutuluyor), gümrük sunum ücreti 22 lira ve damga pulu vergisi 2.2 lira olacak. Bu durumda, 100 liraya yüzde 60 gümrük vergisi uygulandığında ürünün fiyatı 160 liraya, ardından yüzde 20 ÖTV uygulandığında 192 liraya çıkıyor.

Gümrük sunum ücreti eklendiğinde 214 liraya, damga pulu vergisi ile nihai olarak ürünün toplam maliyeti 216.2 liraya yükseliyor.

Exit mobile version