İtalyan Bilim İnsanları Kapadokya’nın Tarihi Yapılarını İnceledi

İtalyan bilim insanları, Kapadokya’daki tarihi kaya yapıları ve fresklerle bezenmiş kiliselerin korunması ve restorasyonu amacıyla Nevşehir’de kapsamlı incelemelerde bulundu.

Kapadokya’nın benzersiz kaya oluşumları ve fresklerle süslü kiliselerinin korunması ve restorasyonu üzerine araştırmalar yapmak üzere Türkiye’ye gelen İtalyan bilim insanları, Nevşehir’de bulunan Tarihi Kayaşehir, Kaya Kilise ve Meryem Ana Kilisesi’nde incelemelerde bulundu.

İtalya’nın Tuscia Üniversitesi’nden Orta Çağ ve Bizans sanatı uzmanı Prof. Dr. Maria Andolora ve teknik uzman Doç. Dr. Paola Pogliani’nin liderliğindeki heyet, Nevşehir Belediyesi’nin daveti üzerine bölgeye geldi. Uluslararası alanda tarihi ve kültürel varlıkların korunmasıyla ilgili önemli projelerde görev almış olan ekip, Kapadokya’nın Tokalı Kilisesi’ndeki fresklerin restorasyonu gibi prestijli çalışmalara da imza atmıştı.

İncelemeler, ilk olarak Kayaşehir’de başladı. İtalyan bilim insanları, burada gerçekleştirilen restorasyon ve koruma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ardından, Kayaşehir içindeki tek nefli ve Geç Ortaçağ dönemine ait duvar resimleriyle bezeli Bizans dönemine ait Kaya Kilise’yi ziyaret eden ekip, yapının tarihi fresklerini analiz ederek yapının stabilitesine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kaya Kilise’deki duvar resimlerinin aslına uygun olarak restorasyonu konusunda önerilerde bulunan heyet, son olarak Meryem Ana Kilisesi’ni inceledi.

Kapadokya’nın turizme kazandırılan bu yapılarında Nevşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları takdir eden İtalyan ekip, önümüzdeki günlerde tekrar bölgeye gelerek yeni projelere katkıda bulunmayı planladıklarını belirtti.

Exit mobile version