Kapadokya Eğitim Dergisi (KAPED) Haziran Sayısı Yayımlandı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Eğitim Fakültesi'nin süreli yayını olan Kapadokya Eğitim Dergisi (KAPED)'in Haziran 2024 sayısı okuyucularla buluştu.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, derginin eğitim bilimleri ve ilişkili alanlarda özgün, bilimsel ve nitelikli çalışmaları yayımlamayı amaçladığını belirtti. Haziran sayısında, eğitim alanında önemli ve güncel konulara değinildiğini ifade eden Aktekin, dergide 17 farklı üniversiteden ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 22 hakemin görev aldığını ve toplamda 10 çalışmanın yer aldığını vurguladı. Bu sayıda, 2 derleme ve 8 araştırma makalesi bulunuyor.

Makalelerin Özeti

Derginin bu sayısında yer alan 10 makalenin kısa özetleri şu şekilde:

  1. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Robotik Kodlama Deneyimleri: Bu çalışma, fen bilgisi öğretmen adaylarının Arduino ve mBlock ile yaptıkları robotik kodlama etkinliklerini inceliyor ve eğitimdeki önemini ortaya koyuyor.
  2. Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Duygusal Yeterlilikleri ve Duygu Sosyalleştirme Stratejileri: Makale, okul öncesi öğretmen adaylarının duygusal zekâlarını geliştirmelerine yardımcı olan stratejiler arasındaki ilişkiyi araştırıyor.
  3. Sekizinci Sınıf Ortaokul Matematik Ders Kitabında GeoGebra Etkinliklerinin 5E Modeline Göre İncelenmesi: Bu çalışma, 8. sınıf matematik ders kitaplarındaki GeoGebra etkinliklerinin 5E modeline göre değerlendirilmesini ele alıyor.
  4. Öğretmenlik Mesleğinin Sosyal Statüsünün Geliştirilmesi Bağlamında Öğretmenlik Meslek Kanununun İncelenmesi: Öğretmenlik meslek kanununun öğretmenlerin mesleki itibarını nasıl artırabileceğini inceleyen bu çalışma, çeşitli öneriler sunuyor.
  5. Sosyal Bilgiler Dersi Kapsamında Ortaokul Öğrencilerinin Yer Duygusuna Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi: Göç ve yer duygusu temasıyla öğrencilerin yer aidiyeti, sevgisi ve korkusu gibi duygularını analiz eden makale, sosyal bilgiler derslerinde göç konusunun önemini vurguluyor.
  6. Flipped Learning Studies in Science-Related Disciplines: A Meta-Synthesis: Bu makale, bilimle ilgili disiplinlerde ters yüz edilmiş öğrenme çalışmalarının etkisini ve uygulamalarını detaylı bir şekilde inceliyor.
  7. A Roadmap to Improve Vocational Education and Training in Türkiye: Türkiye’de mesleki eğitimi güçlendirmeye yönelik yol haritasını ele alan makale, genç işsizliği azaltma ve yapay zekâ teknolojileri ile entegrasyonu konularını irdeliyor.
  8. Uluslararası Bilim Fuarları (ISEF ve EUCYS) Yolculuğunda TÜBİTAK 2204 Uygulamasının Okullara Yansımaları: Bu çalışma, TÜBİTAK 2204 uygulamasının okullara yansımalarını ve uluslararası bilim fuarlarının eğitim üzerindeki etkilerini inceliyor.
  9. Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Doğal Afetler Okuryazarlığı Düzeylerinin İncelenmesi: Öğretmen adaylarının doğal afetler konusunda bilgi düzeylerini ve okuryazarlıklarını değerlendiren makale, afet bilincinin eğitimdeki yerini tartışıyor.
  10. Ein Vergleich der Frauenbilder in den Werken “Madonna im Pelzmantel” und “Die Villa am Bosporos”: Bu çalışma, Türk ve Alman yazarların eserlerinde kadın motiflerini karşılaştırarak iki toplumun kadınlara bakışını kültürlerarası bir perspektifle ele alıyor.

DergiPark üzerinden erişilebilen Kapadokya Eğitim Dergisi (KAPED)’in Haziran 2024 sayısına https://dergipark.org.tr/tr/pub/kaped/issue/85545 adresinden ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version