Keşlik Manastırı’nda Dijital Belgeleme ve Sanal Restorasyon Çalışmaları

Ürgüp ilçesindeki Keşlik Manastırı’nda, NEVÜ KÜMİB öncülüğünde dijital belgeleme ve sanal restorasyon çalışmalarıyla tarihi miras korunmaya devam ediyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB), Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesinde bulunan tarihi Keşlik Manastırı Başmelek Kilisesi’nde önemli dijital belgeleme çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalar; insansız hava araçları (İHA) ile havadan görüntüleme, termal analiz, 3D lazer tarama ve modelleme tekniklerini kapsıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile Japonya Kanazawa Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü iş birliğinde yürütülen projede, manastırın duvar resimlerinin korunması için konservasyon çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında, eşsiz ikonografik değerlere sahip duvar resimlerinin 3 boyutlu dijital belgeleme ve sanal restorasyon süreçleriyle geleceğe aktarılması hedefleniyor.

Keşlik Manastırı’ndaki dijital belgeleme çalışmalarının sorumluluğunu, Kanazawa Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hirofumi Sugawara ile NEVÜ KÜMİB üstlendi. KÜMİB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel ve Öğr. Gör. Fatih Yılmaz’ın liderliğindeki ekip, yapı kompleksi ve duvar resimlerine yönelik detaylı ölçümler gerçekleştirdi.

NEVÜ’nün “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında ihtisas üniversitesi kimliğiyle yürüttüğü bu çalışmalar, manastırın mevcut korunma durumunun tespiti, hasar analizleri, koruma ve onarım planlamaları, sürdürülebilir turizm ve alan yönetimi stratejileri için bilimsel altyapı sunuyor. Aynı zamanda, sanal gerçeklik teknolojisi ile hem duvar resimlerinin hem de alanın dijital ortamda deneyimlenebilmesi sağlanacak.

Exit mobile version