Nevşehir Külliye Camii, Cuma Namazı ile İbadete Açıldı

2015 yılında yapımına başlanan ve uzun süre tamamlanamayan Hacı Süleyman Köybaşı Nevşehir Külliye Camii, dün kılınan Cuma namazı ile birlikte kapılarını ibadete açtı. Selçuklu ve Osmanlı mimarisini yansıtan cami, Göre yolu Ali Dirikoç Bulvarı üzerinde yer alıyor.

Göre yolu üzerindeki Nevşehir Külliye Camii’nin inşaatının tamamlanmasıyla, ilk Cuma namazı dün kılındı. Cuma namazını burada kılmak isteyen yüzlerce kişi camiye akın etti. Külliye camii, 2015 yılında başlatılan ancak ekonomik nedenlerle ara verilen inşaatının ardından nihayet tamamlandı.

Külliye camii inşaatı, birçok Nevşehirli iş insanı ve hayırseverin katkılarıyla dış kaba inşaatı tamamlandıktan sonra ekonomik sebeplerle durdurulmuştu. Ancak Nevşehirli iş adamı Ali Köybaşı’nın desteğiyle inşaat yeniden başlayarak tamamlandı.

Mimari Özellikler ve Kapasite

Nevşehir Külliyesi, Selçuklu ve Osmanlı mimari unsurlarını bir araya getiren bir yapı. 88 metre yüksekliğe sahip dört minaresi bulunan camide, her minarede üçer şerefe yer alıyor. Ayrıca 50 metre yüksekliğindeki ana kubbenin yanı sıra çevresinde 28 küçük kubbe bulunuyor. Üç kattan oluşan külliye, açık ve kapalı alanlarıyla birlikte 10 bin kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasiteye sahip.

Nevşehir Külliyesi, ibadet mekanlarının yanı sıra birçok sosyal ve eğitim alanını da bünyesinde barındırıyor. Gasılhane, gusülhane, morg, kadın ve erkek taziye evi, 500 kişilik konferans salonu, alimler misafirhanesi ve kütüphane gibi donatılar külliyede hizmet verecek. Ayrıca dini eğitimlerin gerçekleştirileceği çeşitli sosyal alanlar da külliye içerisinde yer alıyor. Külliye, aynı zamanda dört asansörle hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Nevşehir Külliyesi, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan ihtişamlı yapısıyla şehrin genel görünümüne önemli bir katkı sağlıyor.

Exit mobile version