Nevşehir’de 5.8 Büyüklüğünde Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

Nevşehir’de olası afetlere hazırlık amacıyla düzenlenen deprem tatbikatı, Kayseri'nin İncesu ilçesinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki bir deprem senaryosu ile başarıyla gerçekleştirildi.

Nevşehir’de olası afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla geniş kapsamlı bir deprem tatbikatı düzenlendi. TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) Koordinasyon Kurulu tarafından organize edilen tatbikat, Nevşehir Valisi Ali Fidan’ın talimatıyla gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Mücahit Öztürk’ün başkanlık ettiği tatbikatın senaryosuna göre merkez üssü Kayseri’nin İncesu ilçesi olan 5.8 büyüklüğündeki bir deprem Nevşehir’de şiddetli bir şekilde hissedildi.

Tatbikat sırasında, göçük altında kalan vatandaşları kurtarmak için arama ve kurtarma ekipleri hızla harekete geçti. Gelen ihbarlar üzerine Nevşehir TAMP Koordinasyon Kurulu, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar’ın da katılımıyla GAMER’de (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) toplandı. Burada, tatbikatın koordinasyonu sağlanarak, kurtarma ve acil müdahale ekipleri yönlendirildi.

Tatbikat, Nevşehir’in Sulusaray bölgesindeki İl Özel İdaresi’ne bağlı plent tesislerinde yapıldı. Nevşehir UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), 3 UMKE aracı, 1 acil müdahale aracı, 1 uzman doktor ve 16 UMKE personeli ile katılım sağladı. Ayrıca Nevşehir 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği ekipleri de 3 ambulans ve 7 personelle tatbikatta görev aldı.

Tatbikat senaryosu kapsamında yaralananlar, UMKE ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Nevşehir 112 ambulanslarına sevk edilerek Nevşehir Devlet Hastanesi’ne nakledildi. Tatbikatta, yerel düzey afet sağlık grubu olarak Nevşehir’deki çeşitli kurumlar (Jandarma, Emniyet, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İtfaiye, STK’lar, AFAD) aktif rol oynadı.

Gerçeği aratmayan bir başarı ile tamamlanan tatbikat, Nevşehir’in afetlere karşı hazırlıklı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Exit mobile version