Nevşehir’de “Bir Kuşatma İdeolojisi Olarak Kapitalizm” Söyleşisi Düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde düzenlenen “Bir Kuşatma İdeolojisi Olarak Kapitalizm” söyleşisinde, kapitalizmin toplumsal ve düşünsel etkileri ile alternatif iktisat modelleri tartışıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Düşünce Tarihi Topluluğu, kavram atölyesi çalışmaları kapsamında “Bir Kuşatma İdeolojisi Olarak Kapitalizm” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Etkinlikte, kapitalizmin düşünsel yapısı ve toplumsal etkileri derinlemesine tartışıldı.

Söyleşi, NEVÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Şimşek ve Öğr. Gör. Eyüp Can Ekinci’nin rehberliğinde yürütüldü. “Metafiziğin Tehdit Edilmesi” ve “Tehdidin Metafizikleşmesi” temaları çerçevesinde ilerleyen etkinlikte, kapitalizm ve sosyalizmin İslam düşünce tarihi açısından kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı. Bu sistemlerin ötesine geçen özgün bir iktisat modeline olan ihtiyaç ve olası alternatif modeller ele alındı.

Söyleşide, 17. yüzyıldan itibaren bilgi üretiminin hakikat arayışından uzaklaşıp pozitivist-ilerlemeci bir eksene kaymasıyla bilgi ve metodolojinin kapitalizmin nesnesi haline gelmesi üzerinde duruldu. Bu dönüşümün insanlık tarihi üzerindeki etkileri tartışılırken, kapitalizmin tüketim ve popüler kültür yoluyla ‘arzu’ yönetimi yaparak kitlelerin tercihlerini nasıl manipüle ettiği de değerlendirildi. Ayrıca uluslararası şirketlerin yönetim yapıları üzerindeki etkileri ve bu şirketlerin tahakküm uygulamaları gündeme getirildi.

NEVÜ bünyesinde düzenlenen bu etkinlik, katılımcılara kapitalizmin günümüzdeki etkilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla irdeleme fırsatı sundu.

Exit mobile version