Nevşehir’de Lavanta Hasadı Başladı

Nevşehir Kapadokya bölgesinde kozmetik, temizlik ve sağlık sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahip olan lavantanın ilk hasadı başladı.

Nevşehir Kapadokya bölgesinde, kozmetik ve temizlik sanayisinden sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılan lavantanın ilk hasadına başlandı. Türkiye genelinde üretim sahası giderek genişleyen ve Nevşehir Kapadokya bölgesinde de ekimi yapılan lavanta, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın en güzide ürünleri arasında yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, atıl ve kıraç arazilerin değerlendirilmesi amacıyla iki yıl önce Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde 66 bin 660 lavanta fidanı toprakla buluşturulmuştu. Bugün itibarıyla bu fidanların hasadına başlanmış bulunuyor.

Lavanta hasadı, ekonomik değeri yüksek uçucu yağların elde edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Elde edilen bu yağlar, kozmetik ve temizlik malzemelerinin yanı sıra ilaç ve takviye gıda sektöründe de kullanılıyor.

Nevşehir’de gerçekleştirilen lavanta hasadı, bölge ekonomisine de önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. “En iyi Turizm Köyü Lavantalara Bürünüyor” projesi kapsamında Mustafapaşa köyünde yetiştirilen lavantalar, turizmde de önemli bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Exit mobile version