Nevşehir’de Yağışlar Hava Kirliliğini Azalttı

Nevşehir'deki Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi'nin 2024 ilk çeyrek raporu, yağışların hava kirliliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. İşte detaylar...

Nevşehir’deki hava kalitesini takip eden Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi’nin raporlarına göre yağışlar bölgedeki hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmış durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren ve 10 ilde hava kalitesini izleyen Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü’nün yılın ilk aylarına ait hava kalitesi izleme ve ölçüm raporu hazırlandı.

Merkezin 37 hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu aracılığıyla hava kirliliğini takip eden raporunda, hava kirliliğinin ısınma, sanayi ve trafik kaynaklı etkilerinin yanı sıra meteorolojik şartlar ve topografik koşullar tarafından da etkilendiği vurgulandı. Raporda, 2024 yılının ilk üç ayında Nevşehir’in PM10 (partikül madde) ortalamasının 2023 yılına göre azaldığı belirtilmiş olup, özellikle yağışların bu düşüşte etkili olduğu ifade edildi. Nevşehir, Konya’nın ardından hava kirliliğinde en fazla azalma gösteren illerden biri olarak öne çıktı.

Raporda, Nevşehir’in hava kalitesinin geçtiğimiz yıla oranla %1 ile %25 arasında değişen oranlarda azaldığı ve bu azalma oranlarının hava kirliliğini kontrol altına almak amacıyla alınan tedbirlerle uyumlu olduğu belirtildi. Özellikle hava kirliliğinin azalması, temiz hava eylem planlarına uyumlu şekilde gerçekleştirilen tedbirlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi, anlık hava kalitesi takibi yaparak limit değerlerinin aşılması durumunda ilgili birimlere bilgilendirme yapıyor. Merkezin çalışmaları, temiz hava eylem planlarının oluşturulması ve hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla büyük önem taşıyor. Ayrıca analitik laboratuvarlarda sahadan alınan numuneler ağır metal ve uçucu organik bileşenler açısından analiz edilerek yetkili kurumlarla paylaşılmakta ve hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik raporlar oluşturuluyor.

Exit mobile version