NEVÜ, Adıyaman’da 6 Şubat Depreminde Zarar Gören Kültürel Mirası Belgeledi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB), 6 Şubat'ta meydana gelen depremde hasar gören Adıyaman'daki tescilli yapılar üzerinde kültürel miras belgeleme çalışmaları gerçekleştirdi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜMİB), Adıyaman’da meydana gelen 6 Şubat depreminde zarar gören tescilli yapıları belgelemek amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen yerlerde, depremlerden etkilenen taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla proje ve uygulama desteklerine devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise “Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, özel mülkiyetteki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakımı ve onarımı için ayni, nakdi ve teknik yardımlar sağlıyor.

dıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adıyaman Müze Müdürlüğü ve Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, depremde hasar gören ve korunması gereken tescilli konutlarda proje çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar kapsamında bazı tarihi yapılarda rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanmasına karar verildi.

3D Lazer Tarama ve İHA ile Görüntüleme Teknikleri Kullanıldı

NEVÜ KÜMİB Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel ve Öğr. Gör. Fatih Yılmaz liderliğinde yürütülen çalışmalarda, 3D lazer tarama, insansız hava aracı (İHA) ile havadan görüntüleme, ortofoto, plan, kesit ve kokta bulutu dilimi gibi veriler CAD formatında hazırlanarak belgelemeler yapıldı.

Bu kapsamlı çalışmalar, depremde zarar gören kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük önem taşıyor.

Exit mobile version