NEVÜ Kapadokya Mirası Dergisi’nin “Kapadokya Evleri” Temalı Üçüncü Sayısı Yayınlandı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin yayımladığı “Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi”nin “Kapadokya Evleri” temalı üçüncü sayısı, bölgenin kültürel mirasını ve konut mimarisini ele alan çeşitli makalelerle zenginleştirildi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan “Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi”nin “Kapadokya Evleri” temalı üçüncü sayısı yayımlandı. Dergi, Nevşehir’in kültürel mirasını ve kent belleğini oluşturan somut ve soyut unsurları içeriyor.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Bölgesi’ndeki evlerin, bölgenin kültürel mirasının en önemli parçalarından biri olduğunu belirtti. Bu yapıların, bölgenin kendine has coğrafi özelliklerine uygun olarak inşa edildiğini ve binlerce yıllık bir kültürel yolculuğun izlerini taşıdığını vurguladı. Ayrıca Avanos ilçesindeki Dr. Hacı Nuri Bey Konağı’nda faaliyet gösteren ‘Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’ ile bu mirası tanıtmayı ve yaşatmayı hedeflediklerini ifade etti.

Derginin içeriğinde, Yüksek Mimar ve Koruma Uzmanı Aslı Özbay, Nevşehir’deki erken dönem kaya oyma evlerinden başlayarak konut mimarisinin dönüşüm sürecini toplumsal, demografik ve iktisadi bağlamda ele aldı. Ayrıca bu süreçteki aksaklıklar ve sorunlara da dikkat çekti.

Doç. Dr. Ayşe Budak, Kapadokya’nın kendine has yapısının konut mimarisine yansımasını ele alarak, bölgedeki kayalık alanların konut haline geliş sürecini “Kış Evi” örneği üzerinden aktardı. Emekli tarih öğretmeni Mustafa Dinleyen, Nevşehir’deki tarihi evlerin özelliklerini detaylı bir şekilde sundu.

Araştırmacı-yazar Osman Aytekin, Nevşehir evlerinin tarihi ve geleneksel mimarisi hakkında bir yazı kaleme aldı. Emekli öğretmen ve araştırmacı-yazar Bahadır Dedeoğlu ise son elli yıl içinde Nevşehir evlerinin sosyoekonomik yönünü ve iktisadi işlevlerini anılarına dayanarak aktardı.

Kapadokya’nın önemli merkezlerinden Niğde’nin geleneksel konut mimarisini ve günümüze ulaşan örneklerini inceleyen bir çalışma da Doç. Dr. Huriye Altuner tarafından kaleme alındı.

Dergide ayrıca, Nevşehir’in önemli sivil mimari örneklerinden Tahtalı Kahve’yi konu alan bir yazı da Araştırmacı-yazar Oğuz Özdem tarafından yayımlandı. Fatmagül Kızıl ise Türk edebiyatının usta ismi Yaşar Kemal’in Kapadokya’daki mekanları nasıl betimlediğini anlattı.

Son olarak, Arş. Gör. Kamile Serbest, NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi ve müzenin faaliyet gösterdiği tarihi Doktor Hacı Nuri Bey Konağı’nın tanıtımını gerçekleştirdi.

“Kapadokya Evleri” Temalı NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin Üçüncü Sayısına Ulaşmak İçin Tıklayınız

Exit mobile version