NEVÜ Öğretim Üyesi, Dünya Neolitik Kongresi’nde Sunum Yaptı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fevzi Volkan Güngördü, Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nde Kapadokya bölgesindeki tarihöncesi araştırmalarına dair önemli bulguları katılımcılarla paylaştı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fevzi Volkan Güngördü, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından desteklenen “Dünya Neolitik Kongresi 2024”de önemli bir sunum gerçekleştirdi.

Şanlıurfa’nın Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen kongreye, dünyanın dört bir yanından 64 ülkeden binin üzerinde katılımcı katıldı. 13 ayrı salonda, 45 farklı konu başlığı altında düzenlenen oturumlarda, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Fevzi Volkan Güngördü, “Nevşehir, Kapadokya’da Tarihöncesi Araştırmalar” başlıklı sunumuyla dikkatleri üzerine çekti.

Güngördü, sunumunda, 2019 yılından itibaren Nevşehir ilinde başlatılan “Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları Projesi (Nenesu Projesi)” kapsamında elde edilen bulguları paylaştı. Bu projeyle, Kapadokya bölgesinde yerleşik hayat, tarım ve hayvancılığın başlangıcına dair önemli veriler toplandığını belirten Güngördü, bölgenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini vurguladı. Ayrıca bölgedeki bilimsel araştırmaların sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Güngördü, Nevşehir’in sahip olduğu doğal ve kültürel mirasın daha fazla araştırılması gerektiğini söyledi.

Bölgenin tarihöncesi dönemlere ait arkeolojik çalışmalarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Güngördü, “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında yürütülen arkeolojik araştırmaların sayısının artmasıyla, Nevşehir ve Kapadokya’nın dünya çapında tanıtılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Kongre, alanındaki uluslararası bilim insanları ve uzmanlarla gerçekleştirilen verimli tartışmalarla sona erdi.

Exit mobile version