Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Musa Kar’ın projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Doç. Dr. Kar’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan proje, “Tatlarin Barajı Gölü’nde Fitoplankton ve Zooplankton Çeşitliliğinin Mevsimsel Değişimi ve Su Kalitesi Parametreleri ile İlişkisi: Bir DNA Metabarkodlama Çalışması” başlığıyla, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenecek. Projenin 12 ay sürmesi planlanıyor.
Bu projede, geleneksel taksonomik yöntemlerin dışında, Tatlarin Baraj Gölü’nde yaşayan planktonik canlıların çevresel DNA’sı (çDNA) sudan izole edilerek, PCR ve Yeni Nesil Dizileme teknikleri ile biyoinformatik analizler kullanılarak tür çeşitliliği belirlenecek. Ayrıca su kalite parametreleri de incelenecek ve mevsimsel tür kompozisyonu ile bu parametreler arasındaki ilişki araştırılacak. Proje, tatlı su alanlarındaki mevsimsel su rejimi değişikliklerinin ve insan faaliyetlerinin neden olduğu kirliliğin etkilerini gözlemleyerek, gerekli önlemlerin alınmasına yönelik öneriler sunmayı hedefliyor.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitedeki tüm akademik personel ve öğrencilerin TÜBİTAK projelerine destek verdiklerini vurguladı. Ayrıca TÜBİTAK programlarına ilgi duyan akademik personel ve öğrencilerin, proje deneyimi kazanmaları için Teknoloji Transfer Ofisi’nden birebir destek almaya davet etti.