NEVÜ’de 2024-2025 Akademik Yılı Açılışını Necip Tosun Yapacak

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı'nın açılışını, yazar Necip Tosun vereceği ilk dersle birlikte yapacak.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), 2024-2025 Akademik Yılı’nın açılışını bugün düzenleyeceği törenle gerçekleştirecek. Tören, saat 14.00’te NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayacak ve saygı duruşu, İstiklal Marşı ile Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından NEVÜ tanıtım filmi gösterimi ve müzik dinletisi yer alacak. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi de semah sunumu yapacak.

Protokol üyeleri ve 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre NEVÜ’ye dereceyle yerleşen öğrencilerin konuşmalarıyla devam edecek olan törende, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı’nda akademik yükselme gösteren ve üniversiteye yeni katılan akademik personele profesörlük cübbeleri giydirilecek. Bunun yanı sıra, Stanford Üniversitesi’nin “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesine giren NEVÜ’lü akademisyenlere de teşekkür belgeleri takdim edilecek.

Akademik yılın ilk dersi ise çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Necip Tosun tarafından verilecek. Tosun, “İkinci Üniversite: Bir Kütüphane Kurmak” konulu bir konuşma yapacak.

Necip Tosun, 10 Eylül 1960 tarihinde Kırıkkale’de doğdu. Eğitim hayatına Rasattepe İlkokulu’nda başlayarak, Karşıyaka Ortaokulu ve Kırıkkale Ticaret Lisesi’nin ardından Gazi Üniversitesi’nden mezun oldu. 1984-1988 yılları arasında Devlet Su İşleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nde çalıştıktan sonra, 1988’de Sayıştay’da görev aldı. Yazar, öykü ve deneme alanında önemli eserler vermiştir.

Tosun’un yazarlık kariyeri, 1983 yılında Aylık Dergi’de yayımlanan ilk öyküsü “Yangın” ile başladı. Daha sonra Mavera, Dergâh, Yedi İklim, Hece, Heceöykü ve Eşik Cini gibi dergilerde eserleri yer aldı. Öyküleri, zengin betimlemeler ve geçmişe özlem duygusuyla dikkat çekerken, bilinçaltı tekniğini kullanarak içsel bir anlatım oluşturmuştur. Ayrıca çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarları üzerine incelemeler yaparak, edebiyat kuramı üzerine de katkılarda bulunmuştur.

Necip Tosun, edebi çalışmalarının yanı sıra sinema eleştirileri ve kuramsal yazılar da yazmış, birçok film ve dizinin senaryo danışmanlığını üstlenmiştir. Eserleri arasında “Otuzüçüncü Peron” öykü kitabıyla 2005 Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülü de bulunmaktadır.

Exit mobile version