Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) ile Nevşehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen programda kadına yönelik şiddet konusu farklı boyutlarıyla ele alındı.
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Çatak, Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Şener, NÜKÇAM Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Hürmüs Kuzgun ve Arş. Gör. Aysun Çidem’in yanı sıra akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler hazır bulundu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan NÜKÇAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hürmüs Kuzgun, kadına yönelik şiddetin küresel bir olgu olduğunu belirtti. Şiddetin önlenmesine yönelik her türlü etkinliğin önemine vurgu yapan Kuzgun, farkındalık oluşturmanın bu mücadelede kritik bir yer tuttuğunu ifade etti.
NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Çatak ise Türk ve İslam tarihinde kadının önemine değindi. Kadının Türk kültüründe “Han”ın yanındaki “Hanım” ve İslam medeniyetinde ayaklarının altında cennet serilen “Anne” olarak tanımlandığını ifade eden Çatak, Türk ve İslam kültürünün kadına saygı temelinde şekillendiğini söyledi. Kadına yönelik şiddetin tarih boyunca bu kültürde kabul görmediğini belirten Çatak, bu soruna kalıcı çözümlerin yine kültürel köklere dayanarak üretilebileceğini dile getirdi.
Psikolojik Şiddet ve Hukuki Süreçler Anlatıldı
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Psikolog Emine Deveci İnce, “Şiddetin Psikolojik Boyutu ve Kadın Üzerindeki Etkileri” başlıklı sunumunda şiddetin fiziksel, cinsel, psikolojik ve siber boyutlarını ele aldı. İnce, özellikle psikolojik şiddetin bireyler üzerindeki etkilerini örneklerle anlatarak şiddetin sadece fiziksel değil, zihinsel ve duygusal sonuçlar doğurduğunu vurguladı.
Sosyal Çalışmacı Fatma Nur Ürk ise “Şiddet Mağdurlarının Başvuru Mekanizmaları Nelerdir?” başlıklı konuşmasında şiddetin hukuki boyutlarını ele aldı. Şiddet mağdurlarının başvurabileceği yasal süreçleri ve bu süreçlerde izlenmesi gereken yolları detaylı şekilde açıklayan Ürk, mağdurlara sunulan destek mekanizmalarını aktardı.
Etkinlik, katılımcıların sorularıyla interaktif bir şekilde son bulurken, farkındalık oluşturma hedefi doğrultusunda önemli mesajlar verildi.