NEVÜ’den TÜBİTAK Destekli Eğitim Programı Kapsamında Öğrencilere Uygulamalı Eğitim

TÜBİTAK-BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı çerçevesinde “Biyoçeşitlilik ve Ekosistem İzleme Eğitimi” adlı proje gerçekleştirildi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Çiçek liderliğinde, TÜBİTAK-BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı desteğiyle “Biyoçeşitlilik ve Ekosistem İzleme Eğitimi” projesi başarıyla tamamlandı.

NEVÜ’nün bu ilk 2237-A projesi çerçevesinde Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seher Karaman, Adıyaman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Sungur ve Doç. Dr. Hakan Karaardıç, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Dr. Mühsin Çoğal, Öğr. Gör. Dr. Mert Karış, Dr. Esat Kızılkaya, Yüksek Mühendis Osman Bahadır Çapar, Öğretmen Mehmet Ünlü ve Öğr. Gör. Fatih Türe tarafından bir günlük teorik eğitimler verildi.

Bu eğitimin yanı sıra, 22 farklı üniversiteden gelen 30 öğrenciye Sultan Sazlığı Milli Parkı, Ramsar alanı ve Aladağlar Milli Parkında uygulamalı eğitim imkanı sunuldu. Bu saha çalışmaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kayseri İl Şube Müdürlüğü’nden Şef Uğur Kaya’nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Katılımcılar, başta NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, TÜBİTAK Başkanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Kayseri İl Şube Müdürlüğü olmak üzere desteklerini esirgemeyen tüm kurumlara teşekkür etti. Projenin sonunda öğrencilere katılım belgeleri, eğitmenlere ise teşekkür belgeleri takdim edildi.

Projenin temel amacı, biyoçeşitlilik kaybını önleme konusunda katılımcılara bilgi ve farkındalık kazandırmaktı. Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, bu amaç doğrultusunda katılımcılara Türkiye’deki bitki ve hayvan çeşitliliği hakkında bilgiler aktarıldığını ve milli parklarda yapılan saha çalışmaları ile endemik, nadir ve nesli tehlike altında olan türlerin izlenmesi konusunda uygulamalı eğitimler verildiğini belirtti. Çiçek ayrıca, biyoçeşitlilik izleme sürecinde teknolojik gelişmelerin kullanımına dikkat çektiklerini ifade etti.

Exit mobile version