Tarihi Çan Kulesi ve Damat İbrahim Paşa İlkokulu Restorasyonla Turizme Kazandırılacak

Nevşehir'in tarihi Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan ve uzun yıllar boyunca ilkokul olarak hizmet veren Damat İbrahim Paşa İlkokulu ile avlusundaki 19. yüzyıldan kalma Çan Kulesi, Nevşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılacak.

Nevşehir’in eski Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan ve 1930’lu yıllardan itibaren uzun yıllar boyunca ilkokul olarak hizmet veren tarihi bina ile avlusundaki 19. yüzyıldan kalma Çan Kulesi, Nevşehir Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılacak.

Belediye Başkanı Rasim Arı’nın ilk döneminde, Nevşehir Kalesi’nin altındaki dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşim merkezi olarak bilinen Kayaşehir ve Meryem Ana Kilisesi’nin turizme kazandırılmasının ardından, Nevşehir Belediyesi şehir merkezindeki turizm hareketliliğini artırma çalışmalarını sürdürüyor. Kapadokya Bölgesi’nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan bu alanlara yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi, belediyeyi yeni projelere teşvik etti.

1930’lu yıllardan 1990’lı yılların sonuna kadar okul olarak hizmet veren Damat İbrahim Paşa İlkokulu ve avlusundaki dört katlı 19. yüzyıl Çan Kulesi, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçecek. Nevşehir Belediyesi, bu tarihi yapıları restore ederek bölge ve Türk turizmine kazandırmayı hedefliyor.

Halkın Desteği ve Katkısı Bekleniyor

Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yetkilileri, bölgede yaşayan Rumlardan kalan ender yapılardan biri olan bu tarihi yapılar için doğru restorasyon yöntemlerini belirlemek amacıyla, bölgenin eski sakinlerinin desteğini bekliyor.

Müdürlük, Damat İbrahim Paşa İlkokulu ve Çan Kulesi ile ilgili fotoğraf, video, belge ve diğer arşiv niteliğindeki envanterleri paylaşmak isteyen vatandaşları, Tarık Kesekçi Parkı (Gülbahçe) yanında bulunan Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne şahsen gelmeye veya kenttarihi@nevsehir.bel.tr adresine mail göndermeye davet ediyor.

Restorasyon projeleri hakkında daha fazla bilgi almak veya elindeki arşiv niteliğindeki belgeleri paylaşmak isteyenler, Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile 0384 2138605 numaralı telefondan iletişime geçebilirler.

Exit mobile version